Home

Achtergrond 192 x bekeken

EU-steun voor Ierse dioxinezaak

De Europese Commissie heeft Ierland 15 miljoen euro toegezegd als bijdrage in de kosten voor de opslag van varkensvlees dat wegens een dioxine-alarm is teruggeroepen.

Volgens het ministerie van landbouw 'ondersteunt de bijdrage de tijdelijke opslag van vlees voor maximaal zes maanden.' De Ierse regering heeft de varkenssector eerder deze week 180 miljoen euro steun beloofd om de kosten van het terugroepen van alle varkensvlees en van de opslag te vergoeden. Minister Smith van landbouw kwam echter pas over de brug na urenlange onderhandelingen met de vleesfabrikanten die weigerden de slacht te hervatten als het rijk de kosten niet voor haar rekening zou nemen. Smith heeft inmiddels de productie en verkoop van varkensvlees weer vrijgegeven.

In Ierland zelf neemt het ongenoegen over de drastische aanpak van het dioxineprobleem toe. Voorzitter Jackie Cahill spreekt van 'hysterische verhalen' terwijl ook in de pers de vraag wordt opgeroepen waarom alle varkensvlees terug moest als er geen risico voor de volksgezondheid zou bestaan.

Smith blijft van mening dat hij de juiste beslissingen heeft genomen. "Vanaf het moment dat de testen de aanwezigheid van dioxine bevestigden was ons doel om de volksgezondheid te beschermen, het consumentenvertrouwen te herstellen en de sector ook weer snel op volle capaciteit te laten draaien. Het besluit om alle varkensvlees en bacon terug te roepen was juist en was ook de enige verantwoorde actie die de regering kon ondernemen," aldus Smith, de landbouwminister van Ierland.

Of registreer je om te kunnen reageren.