Home

Achtergrond

EU oogst meer graan

De lidstaten van de EU hebben dit jaar nog meer graan geoogst dan gedacht. De Europese Commissie verhoogt de oogstprognose met 4,6 miljoen ton naar totaal 312,7 miljoen ton.

Eind oktober ging de Commissie nog uit van een totale graanoogst van 308,1 miljoen ton. Maar de lidstaten hebben bijna 2 miljoen ton tarwe en bijna 3 miljoen ton mais meer geoogst dan een maand geleden was ingeschat.

De Commissie heeft de oogstverwachting gedurende het jaar voortdurend moeten verhogen. Eind januari ging de Commissie nog uit van een totale graanoogst van 283,8 miljoen ton. Dat was bijna 10 procent meer dan de 258,3 miljoen ton die vorig jaar van de akkers is gehaald. De oogstprognose van deze week gaat uit van een graanoogst die 21 procent hoger uitvalt dan in 2008.

Door de grotere oogst groeien de voorraden. De Commissie geeft in de laatste graanbalans van seizoen 2008/2009 aan dat het verbruik dit seizoen uitkomt op 274,3 miljoen ton. Op 1 juli vorig jaar was er een voorraad van 47,5 miljoen ton graan. De Commissie schat de totale import dit seizoen op 11 miljoen ton graan. Tot begin deze week is er dit seizoen 16,1 miljoen ton graan uitgevoerd naar landen buiten de EU. De voorraad bedraagt nu 78,4 miljoen ton.

Omdat de graanoogst wereldwijd veel groter is dalen de graanprijzen. Dat wordt nog eens versterkt door de kredietcrisis. Daardoor wordt voor het eerst in twee jaar weer graan opgekocht door Brussel. Op 1 november is de interventie opengegaan. Tot nu toe is 34.814 ton graan aangeboden voor interventie.

Of registreer je om te kunnen reageren.