Home

Achtergrond 1 reactie

'EU moet minder afhankelijk worden van soja-import'

De Europese Unie zou er goed aan doen minder afhankelijk te worden van grootschalige import van soja.

Dat stelt de stuurgroep technology assessment van het ministerie van LNV op grond van een vandaag gepresenteerd rapport. De stuurgroep ziet de soja-afhankelijkheid als dé achilleshiel van de Europese voedselvoorziening. Een plotseling stilvallen van deze import, door calamiteiten als natuurrampen, ziektes, oorlog of misoogsten, zou weliswaar de voedselvoorziening niet direct in gevaar brengen, maar wel leiden tot grote prijspieken voor vlees en graan.

De stuurgroep baseert zich op het rapport 'Weerstand van het Europese voedselsysteem tegen calamiteiten' van Wageningen Universiteit. De voedselvoorziening in de EU is zeker tot 2020 gewaarborgd, gezien de grote mate van zellfvoorzienendheid.

ls de soja-import plots zou stoppen zou de productie van varkens- en kippenvlees in Europa met een kwart teruglopen; de consumptie met 10 tot 15 procent. Dat komt mede omdat de prijs van veevoer (waarvan soja een belangrijk bestanddeel vormt) dan flink zou toenemen, evenals de prijs van voedselgraan.

Administrator

Eén reactie

 • no-profile-image

  H.Aberson

  Hr. Stef severt,

  Heb uw artikel gelezen m.b.t. soja import.
  Wij hebben over dit onderwerp een voorstel voorbereid, dat we aan Brussel gaan voorleggen.
  Kunt u ons uw telefoon nr. en emailadres doorgeven.

  mvg

  SOS-Solaroilsystems
  www.solaroilsystems.com

Of registreer je om te kunnen reageren.