Home

Achtergrond 222 x bekeken

EU krijgt strengste regels voor speelgoed ter wereld

Het Europees Parlement zal donderdag instemmen met nieuwe regels om speelgoed veiliger te maken.

Ze voorzien onder meer in het verbod van het gebruik van schadelijke stoffen of materialen die tot allergische reacties kunnen leiden, strikte voorschriften voor het aanwenden van zware metalen, begrijpelijke waarschuwingen op de verpakking en een streng toezicht. Ook worden er geluidsnormen gesteld om het gehoor van kinderen te beschermen.

Europees Commissaris Günter Veheugen (Industrie) sprak gisteren van "de strengste regels in de wereld''. Volgens de Belgische christendemocratische Europarlementariër Marianne Thyssen, die namens het EP onderhandelde met de EU-lidstaten en de Europese Commissie over de nieuwe richtlijn, zijn er geen compromissen gesloten, omdat het onderwerp zich daarvoor niet leent.

In de nieuwe regels staat niet dat speelgoed voorzien moeten zijn van een veiligheidscertificaat door een onafhankelijke organisatie. Volgens Thyssen is dat niet nodig. Een amendement dat toch om zo'n certificaat vraagt, krijgt naar verwachting geen meerderheid in het EP.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.