Home

Achtergrond

EU: illegale staatssteun Italië bij aanpak vogelpest

Het voornemen van de Italiaanse overheid om de pluimveesector in dat land met 20 miljoen euro te steunen vanwege de vogelpestuitbraak in 2005 is strijdig met Europese staatssteunregels.

Dat heeft de Europese Commissie vandaag geoordeeld. Volgens de Commissie was geen sprake van een uitzonderlijke gebeurtenis of natuurramp, maar van een terugkerend fenomeen. Ook de hoogte van de geleden schade rechtvaardigt geen afwijking van de staatssteunregels.

De Italianen wilden 17.000 ton pluimveevlees en –producten opkopen voor humanitaire hulp; daarnaast zou de pluimveesector uitstel krijgen voor het betalen van belasting, sociale premies en rekeningen; ten slotte zou ook steun worden gegeven aan leningen voor de herstructurering van getroffen bedrijven. Aangezien de maatregelen niet zijn doorgevoerd, hoeft geen steun ongedaan te worden gemaakt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.