Home

Achtergrond

EU-akkoord over veiliger speelgoed

Net tussen sint en Kerstmis zijn EU-landen en het Europees Parlement het eens geworden over veiliger speelgoed.

De teddyberen, autootjes en andere artikelen moeten voortaan vrij zijn van bepaalde gevaarlijke stoffen. Ook mogen ze niet zoveel lawaai meer maken.

Het Europees Parlement stemt dinsdag over het compromis. De groene fractie wil het akkoord nog wijzigen. "Wij willen onafhankelijke testen van het speelgoed. Het is niet genoeg dat fabrikanten hun producten zelf keuren'', aldus een woordvoerster van GroenLinks donderdag. De partij wil ook meer stoffen verbieden voor speelgoed.

De Europese Consumentenbond pleitte eerder ook voor verplichte testen van speelgoed voor kinderen tot drie jaar. De Belgische bond Test-Aankoop meldde recent dat tien van de 23 onderzochte speeltjes voor peuters niet veilig genoeg zijn. De bond ontdekte onder meer een badboekje dat zowel giftige stoffen bevat als verstikkingsgevaar oplevert.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.