Home

Achtergrond 237 x bekeken

EU-Rekenkamer: cross compliance niet effectief

Het beleid waarbij boeren randvoorwaarden krijgen opgelegd bij het ontvangen van EU-inkomenssteun werkt niet.

De doelen en de eisen aan boeren zijn veelal te vaag, en de controle op de naleving mede daardoor zwak. Dat concludeert de Europese Rekenkamer in een vandaag gepubliceerd rapport over het randvoorwaardenbeleid (met een duur woord: 'cross compliance'). Dit beleid is ingevoerd tegelijk met de loskoppeling van de inkomenssteun van de productie (per 2005).

De Rekenkamer heeft de effectiviteit van cross compliance vorig jaar onderzocht in zeven EU-lidstaten, waaronder Nederland. Volgens De Rekenkamer is cross compliance in beginsel een belangrijk onderdeel van het Europees landbouwbeleid. Maar dan moet het wel worden vereenvoudigd en verduidelijkt.

CDA-europarlementariër Esther de Lange is geschokt door het rapport. Volgens haar toont het aan dat boeren zijn overgeleverd aan willekeur, omdat de ene lidstaat het randvoorwaardenbeleid anders en strenger toepast dan het andere. De Lange dringt aan op een snelle vereenvoudiging, betere controle en een gelijk speelveld.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.