Home

Achtergrond

’Duitse economie krimpt met 2 procent in 2009’

De Duitse economie kan volgend jaar met 2 procent krimpen. Dat zou de scherpste economische teruggang zijn in Duitsland sinds de Tweede Wereldoorlog.

Dat voorspelde het economische onderzoeksinstituut RWI uit Essen woensdag. Het RWI ging in september nog uit van een groei van het Duitse bruto binnenlands product (bbp) met 0,7 procent in 2009. ”Duitsland bevindt zich naar onze mening in een diepe recessie”, aldus RWI-econoom Roland Döhrn. Volgens hem wijst niets erop dat er spoedig herstel zal zijn. Vooral de Duitse export zal komend jaar fors afzwakken, aldus het RWI.

Om de economie te ondersteunen, roept het instituut de regering van bondskanselier Angela Merkel op de inkomenstenbelastingen te verlagen om de consumentenuitgaven te stimuleren. Tot dusver weigert Merkel de belastingen te verlagen. Duitsland is de grootste economie van Europa.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.