Home

Achtergrond 9 reacties

’Drukjacht op edelherten op de Veluwe’

Er is drukjacht nodig op edelherten op de Veluwe.

Hun aantal in het natuurgebied wordt te groot en drukjacht is dan meest effectieve jachtvorm. Dat stelde de Vereniging Het Edelhert vrijdag.
De dieren brengen volgens de vereniging het verkeer in gevaar en vernielen landbouwgrond en jonge aanplant. De vereniging constateert dat de drukjacht de aangewezen manier is om het overschot aan dieren af te schieten. Methodes met lokvoer werken niet omdat edelherten zich maar moeilijk laten zien en lokken. Op de Veluwe lopen naar schatting 2200 edelherten rond. Volgens de vereniging is 1500 dieren het gewenste aantal.
Drukjacht is een omstreden jachtvorm waarbij dieren worden opgejaagd. Vorig jaar dreigde de drukjacht toegepast te worden op wilde zwijnen, waarvan er eveneens te veel waren op de Veluwe. De rechter verbood de drukjacht uitendelijk.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  miltie

  wat een deskundige beheerders hebben ze toch bij natuurmonumenten en dieren beschermers;waarom laten ze het zover komen;en ministerie vraag nog advies bij fauna beheer; hoe dom mag je zijn om mee te regeren !! ?????

 • no-profile-image

  activist

  Eet meer jagers. Que aproveche. Salud!!

 • no-profile-image

  weg met

  Spaar de dieren. Eet meer vegetariers

 • no-profile-image

  Marcel Vossestein

  Na het wild zwijn zou ook het edelhert aan druk- en/of drijfjacht blootgesteld moeten worden. Daaruit blijkt dat de voorstanders daarvan aan een stuitend gebrek aan ecologisch inzicht lijden. Hun natuurwaarneming blijkt te zijn worden tot het zien van de dieren als objecten. Men vraagt zich niet af waarom de cijfers niet meer kloppen. In mijn nota “De ‘zwijnenbom’ op de Veluwe” (te downloaden van www.nojt.nl) merkte ik over de verantwoordelijke belangrijkste ecologische ontwikkeling het volgende op:

  “Vanuit hun ecologische functie zijn wilde zwijnen [en ook soorten als de edelherten] in staat – en van nature verplicht - om hun aantal aan te passen aan de beschikbare hoeveelheid voedsel en andere levensvoorwaarden. Hun voortplanting zoekt steeds naar de balans tussen aantal en voedsel. Zodra er minder voedsel is dan het aantal dieren daalt de populatie. Een balans tussen aantal en voedsel betekent een stabiele populatie. Een lager aantal dan het voedsel leidt tot de toename van de populatie. De huidige onevenredige toename van de aantallen moet te wijten zijn aan veel te lage streefaantallen. Het voedselaanbod neemt met het groeiend aandeel gemengd en loofbos en de temperatuurstijging steeds meer toe.”

  En ook:

  “Bij de edelherten en reeën waren dit jaar vrijwel zonder uitzondering tweelingen als kalfjes waar te nemen. Vrijwel zeker stemmen ook de streefstanden voor edelherten en reeën niet langer met hun overlevingsmogelijkheden overeen. Mogelijk heeft de onrust vanwege de intensieve bejaging van de wilde zwijnen ook hun voortplantingsprikkel extra gestimuleerd.”

  De laatste 30 jaar overleefden zo'n 1.500 wilde zwijnen en ook 1.500 edelherten de winters. Meer loofbos en de zachtere winters bieden voedsel voor dubbele aantallen. Hun inmiddels gemaximaliseerde voortplanting is een overtuigend bewijs.
  Ieder jaar moet ik nu in januari het gazon maaien om de krokussen de kans te geven boven het gras uit te groeien.

  De publicaties maken pijnlijk de volledige afwezigheid van ecologisch inzicht en verantwoordelijkheid onder faunabeheerders en de - slaafs - rapporterende journalisten duidelijk.

 • no-profile-image

  boerndeerne

  Wat is erger, jouw gewassen kompleet vernield, en daardoor verlies, of die arme zielige hertjes te sparen, waardoor we nog meer vernielingen kunnen verwachten, want ze fokken goed hoor elk jaar alle vrouwtjes een jong, grotere ellende op de snelwegen, aanrijdingen met die hertjes zijn net zo erg dan aangereden worden door een dronkelap of dergelijke.
  Succes en verzin dan maar een andere methode om ze weer op aantal terug te krijgen, teveel is niet goed voor het eco systeem.

 • no-profile-image

  hertog jan

  de heren jagers hebben het weer voor elkaar. eerst worden de edelherten dusdanig bijgevoerd dat geen natuurlijke mortaliteit plaatsvindt en dan vinden de heren plotseling dat er teveel zijn en er geknald moet worden. Een werkelijk afgrijselijke schande. Maar ja, onze kroonprins schiet dit koninklijk wild ook dood voor de lol, dan kunnen die zware industrieelen niet achter blijven. Voor mij maar 1 woord: criminelen zijn het.

 • no-profile-image

  I Keethert

  Meneer hertogs. Ik snap niet wat uw probleem is met het bijvoeren van herten. Het bijvoeren gebeurde dertig veertig jaar geleden ook al met onderandere eikels die wij als kinderen raapten. Als u mocht kiezen tussen een langzame hongerdood of een snelle pijnloze dood dan zou u toch ook kiezen voor de tweede optie? Ik wel in ieder geval.Zelf ben ik ook niet zo'n fan van jagen,jagers of van het eten van hert.Mij is dat te droog.Je kunt van hert wel heerlijke worst maken door er twee keer het gewicht van het hert aan varkensvlees aan toe te voegen.en de juiste kruiden natuurlijk.Maar daar gaat het hier niet om.

 • no-profile-image

  gert

  in de oostvaarderplassen is ook overbevolking,daar jagen ze niet,maar laten s,winters gewoon een aantal dieren verhongeren,de sterksten blijven over zeggen ze,dus helemaal geen jager nodig,bovendien is het gebied afgesloten,ze kunnen ook niet weg

 • no-profile-image

  dierenvriend

  mijnheer Hertog Jan, wat versta je onder natuurlijke moraliteit? Dat deze beesten in populatie afnemen door verhongering?

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.