Home

Achtergrond 714 x bekeken

Dreigend tekort Brits rundvee

De Britse rundvleesproductie en mogelijk ook de melkproductie dreigen te moeten inkrimpen door runder-tbc en het massale afschieten van kalveren.

Dit stelt de National Beef Association (NBA) in een noodkreet. Bijna tien procent van de Britse rundveebedrijven, ofwel 8.300 op een totaal van 86.000 bij het veterinaire netwerk geregistreerde bedrijven, staat onder overheidstoezicht vanwege besmetting met runder-tbc. Deze bedrijven kunnen alleen maar vee afvoeren voor de slacht, niet voor het leven. De enige uitzondering op deze regel geldt voor een klein aantal kalveren, dat via een gespecialiseerde markt mag worden verkocht naar rundvleesbedrijven die onder streng toezicht staan.

Uit de statistieken blijkt daarnaast dat in de vijf maanden tussen juni en oktober 2008 zo’n 56.000 kalveren van stamboekdieren ontbreken. Deze dieren zijn volgens NBA-directeur Kim Haywood doodgeschoten of anderszins om het leven gebracht. Veehouders willen hiermee voorkomen dat ze dieren moeten grootbrengen waarvoor geen afzet is. In dezelfde periode vorig jaar werden ook al grote aantallen kalveren afgemaakt, maar dit jaar zijn het er nog eens 11.000 meer dan vorig jaar. De NBA meent dat de melkveehouders nu te extreem reageren op de combinatie van strenge tbc-regels en moeizame afzet. Zo’n 70.000 kalveren hadden gebruikt kunnen worden voor de vleesproductie, meent Haywood.

Ondertussen grijpt de runder-tbc steeds sneller om zich heen. Naar verwachting stijgt het aantal besmette bedrijven volgend jaar met twintig procent. Steeds meer regio’s komen onder toezicht te staan.

Of registreer je om te kunnen reageren.