Home

Achtergrond 189 x bekeken

Donner ziet niets in premieplan PvdA

Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) ziet niets in een plan van de PvdA om de leeftijdsgrens te verlagen waarop werkgevers premiekorting krijgen voor het aannemen van langdurig werklozen.

Hij vreest dat dit ondernemers alleen maar zal stimuleren om huidige werknemers in te wisselen voor ander personeel om de daarbij behorende voordelen op te strijken.

De Eerste Kamer behandelt volgende week een wetsvoorstel waarin staat dat werkgevers drie jaar lang korting op de premies krijgen als ze 50+-ers aannemen die langer dan een jaar werkloos zijn. De wet zou 1 januari in moeten gaan.

Fractieleider Mariëtte Hamer presenteert zaterdag plannen voor een betere arbeidsmarkt tijdens een partijberaad in Arnhem. Hierin stelt zij onder meer de leeftijdsgrens van 50 te verlagen naar 45. Donner zei zaterdag in het programma Tros Kamerbreed daar echter niets voor te voelen. ,,Dan stimuleer je werkgevers om mensen te ontslaan en weer andere mensen aan te nemen omdat ze dan subsidie krijgen'', aldus de bewindsman.

Hamer stelt tijdens de partijraad dat in de strijd tegen de werkloosheid veel kan worden bereikt door bestaande regelingen beter te benutten. Zo zouden scholingsfondsen 'leeggetrokken' kunnen worden. ,,Het zou een schande zijn als over twee jaar de werkloosheid fors is opgelopen, terwijl de scholingsfondsen nog bulken van het geld.'' Donner liet in het Radio 1-programma weten dat zijn ministerie daar al aan werkt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.