Home

Achtergrond

Deur op kier gezet voor biologische substraat

Europees landbouwcommissaris Mariann Fischer Boel verbiedt de biologische teelt op substraat maar sluit niet uit dat dit standpunt in de toekomst kan wijzigen.

De biologische kasteelt op substraat is volgens de Europese regels verboden per 1 januari 2009. In antwoord op vragen van CDA Europarlementariër Esther de Lange stelt Fischer Boel dat de teelt van biologische producten moet plaatsvinden in de grond, maar neemt dit niet weg dat in de toekomst nog vooruitgang kan worden geboekt, met name aan de hand van nauwkeuriger bepalingen voor specifieke sectoren, zoals de biologische kasteelt.

De Nederlandse organisatie voor biologische producenten heeft zich sterk gemaakt voor echt bodemgebonden biologische kasteelten. Biologica wijst substraatteelt af als biologische productiemethode.

Biologica vindt dat er grondig onderzoek gedaan moet worden naar de mogelijkheden in de biologische kasteelt. Daarbij moet volgens Biologica voorop staan dat gewassen in de grond worden geteeld en dat de vruchtbaarheid, stabiliteit en biodiversiteit van de grond in stand wordt gehouden en bevorderd.

In het project Pura Natura wordt gewerkt aan duurzame groenteteelt onder glas. In de kas worden zo natuurlijk mogelijk tomaat, komkommer en paprika geteeld, met gebruikmaking van substraat. De organisatie heeft niets tegen het initiatief van Pura Natura, maar vindt dat daar niet het label biologisch aan kan worden meegegeven. Daarmee zouden de voorlopers die werken in de biologische grondgebonden kasteelten opeens op achterstand worden gezet.

Of registreer je om te kunnen reageren.