Home

Achtergrond

Detailhandelsverkopen eurozone omlaag

Europese consumenten bezuinigen door de afzwakkende economie steeds meer op hun uitgaven en daar heeft de detailhandel last van.

De detailhandelsverkopen in de eurozone gingen in oktober met 0,8 procent omlaag, vergeleken met een maand eerder. Dat maakte het Europees statistisch bureau Eurostat woensdag bekend op basis van eerste schattingen.

Dat is een sterkere afname dan verwacht. Analisten dachten dat de verkoop met 0,4 procent zou dalen. Op jaarbasis was in oktober sprake van een afname van de detailhandelsomzet met 2,1 procent. Hier werd gerekend op een daling van 1,4 procent. In september bleef de verkoop in de detailhandel nog onveranderd.

Vooral op de uitgaven voor kleding, schoenen, huishoudelijke producten en boeken werd in oktober bezuinigd. De verkoop daarvan ging met 0,9 procent omlaag op maandbasis. De verkoop van levensmiddelen en tabakswaren nam met een half procent af.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.