Home

Achtergrond 176 x bekeken

Desmond Tutu reikt kindervredesprijs uit

Desmond Tutu is donderdag in Den Haag om de Kindervredesprijs uit te reiken. Hij doet dat in de Ridderzaal.

De Zuid-Afrikaanse aartsbisschop is enkele dagen op bezoek in Nederland, zo bezocht hij gisteren koningin Beatrix.

De Kindervredesprijs werd in 2005 gelanceerd in Rome tijdens een bijeenkomst van Nobelprijswinnaars. Ieder jaar wordt een kind bekroond dat zich op bijzondere wijze inzet voor de rechten van kinderen. De Nederlandse Stichting Kidsright organiseert de jaarlijkse uitreiking.

Het eerste kind dat de prijs kreeg was de Zuid-Afrikaanse Nkosi Johnson. Hij ontving de prijs postuum in 2005. De jongen zette zich in voor de rechten van kinderen met hiv en aids en stierf zelf als 12-jarige aan deze ziekte in 2001.

De aartsbisschop gaat donderdag ook langs bij de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam. Hier worden vier hoogleraren op speciale 'Desmond Tutu leerstoelen' geïnstalleerd. De hoogleraren gaan onderzoek doen op het gebied van jeugd, sport en verzoening.
Tutu kreeg in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn strijd tegen de apartheid in zijn land.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.