Home

Achtergrond

Democraten verspelen meerderheid in Senaat VS

De Democraten hebben niet de gehoopte zestig zetels in de Amerikaanse Senaat behaald, omdat de zetel uit de staat Georgia naar een Republikeinse senator gaat.

Dat meldden Amerikaanse media. De Republikeinen hebben nu de mogelijkheid om wetgeving te blokkeren via een zogenoemde filibuster (vertragingstaktiek). Daarbij kan een Senaatslid net zo lang doorpraten als hij wil. Met minimaal zestig stemmen kan een filibuster worden beëindigd en wetgeving alsnog in stemming worden gebracht.

De Democraat Jim Martin bleef na het tellen van 96 procent van de stemmen op ruim 42 procent haken. De Republikein Saxby Chambliss behaalde meer dan 57 procent. Het verschil is veel groter dan op 4 november, toen geen van beide een meerderheid behaalde. Vooral Democratische kiezers zouden dit keer niet zijn komen opdagen bij de verkiezingen in Georgia. ”Voor veel Afro-Amerikaanse kiezers waren de echte verkiezingen vorige maand”, aldus een Amerikaanse politiek deskundige in de krant. Voor hen was het kiezen van de eerste Afro-Amerikaanse president volgens haar het belangrijkst.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.