Home

Achtergrond

De schaatsen kunnen uit het vet

De schaatsen kunnen uit het vet. Woordvoerder Harry Geurts van het KNMI zei vandaag dat het komende periode zo koud wordt dat er een goeie kans is dat we na de kerst kunnen schaatsen.

Vanaf tweede kerstdag vriest het volgens het KNMI 's nachts licht tot matig en ook overdag komt de temperatuur op veel plaatsen niet boven nul. "Ideale omstandigheden om het ijs snel te laten groeien'', aldus Geurts.

Het ijsmodel van het KNMI berekent voor het eind van het jaar dat op water van twee meter diep een ijslaag van vijf centimeter kan ontstaan. "Door de straffe oostenwind wordt het ook voor het gevoel koud, maar het is wel zonnig.''

Volgens Geurts zit een witte kerst er niet in. "Nederland heeft al bijna dertig jaar geen witte kerst gehad'', aldus de zegsman van het meteorologisch instituut. In ruim een eeuw is een witte kerst in ons land slechts zes keer voorgekomen.

Bij Stouwdam Sport in Oldebroek is het de laatste twee dagen extreem druk. Volgens Arjan Nagelhout bezochten de afgelopen twee dagen honderden mensen de winkel waar niet alleen schaatsen kunnen worden gekocht, maar ook geslepen. "Het is echt chaos in de winkel. Mensen willen snel de schaatsen slijpen of nieuwe. We verwachten ook dat we na de kerst het ijs opkunnen.''

Officieel gaat de winkel om zes uur dicht, maar vandaag werd er na sluitingstijd gewoon doorgewerkt. "Zolang er mensen in de winkel zijn, helpen we ze gewoon'', aldus Nagelhout.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.