Home

Achtergrond 2 reacties

DOC Kaas betaalt € 3,50 lagere voorschotprijs

Coöperatie DOC Kaas betaalt over 2008 een voorschotprijs die gemiddeld € 3,52 per 100 kilo lager ligt dan vorig jaar.

Dit blijkt na verrekening van de laatst bekend gemaakte voorschotprijs van DOC dit jaar. De voorschotprijs van DOC komt over december uit op € 24,62 per 100 kilo exclusief btw. Dit is 45 cent minder dan over november. Voor vet betaalt DOC over december een bedrag van € 2,26 per kilo, voor eiwit betaalt het € 5,09 (exclusief btw).

Over 2008 betaalt de coöperatie een melkprijs van € 30,81 per 100 kilo, terwijl de voorschotprijs over 2007 gemiddeld € 34,33 per 100 kilo bedroeg. Daarmee bevond de coöperatie zich toen in de hoogste regionen qua melkprijs. Nu komt het bedrijf achteraan. Ten opzichte van Friesland Foods, waarvan al een voorschotprijs over het hele jaar bekend is, bedraagt het verschil € 4,22 per 100 kilo in het voordeel van Friesland Foods. Vorig jaar betaalde DOC nog € 2,16 per honderd kilo meer.

Het kaasbedrijf in Hoogeveen betaalt nu de prijs voor de sterke specialisatie in bulkkazen, met name foliekaas. Gezien de prijzen die momenteel in de handel worden betaald voor foliekaas is de nu gepubliceerde voorschotprijs nog aan de hoge kant. Foliekazen worden verkocht voor prijzen die nog onder de € 1,90 per honderd kilo liggen. Ook de prijzen voor wei en room, die nevenproducten zijn van de kaasbereiding, zijn momenteel vrij laag.

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) grijpt de lage melkprijzen aan om onder DOC-leden discussie aan te zwengelen over de koers van de coöperatie en de inspraak van de leden.

De NMV doet dit buiten het bestuur van de zuivelcoöperatie zelf om. De eerste drie bijeenkomsten worden begin volgende week belegd in Heerde, Nuland en Marum, voor de ’buitenleden’ van DOC. In de centrale rayons van coöperatie DOC heeft de NMV nog geen bijeenkomsten belegd. De NMV wil per rayon 10 procent van de leden voor actie klaarstomen.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Boesje

    Hier wordt de indruk gewekt dat de klagende leden onterecht klagen. Het is ook niet erg dat je bij de beste van Europa wil horen maar dat niet kunt waarmaken. Het gemiddelde van 2007 was ook te laag want de hoogste prijs uitbetalen in 2007 en 10% van je leden/leveranciers uitzwaaien. Vindt u dat niet raar? En in 2008 gedurende 8 maande al een prijs uitbetalen die 30% lager ligt dan de gemiddelde in Europa. Beste redactie, het gaat helemaal niet om de hoogte van de melkprijs maar om het beleid dat gevoerd wordt en het verschil dat door dit wanbeleid en miscommunicatie ontstaat. Neem maar eens de moeite om wat dieper te spitten!

  • no-profile-image

    tonny

    Als klaas van der Horst niet meer weet over de stuctuur en zeggenschap binnen DOC kan hij er beter geen artikel over schrijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.