Home

Achtergrond 22 reacties

DDB: extra melkgeld dankzij stakingen juni

Het gemiddelde melkveebedrijf heeft dit jaar 2.750 euro extra melkgeld ontvangen dankzij de melkstakingen die de Dutch Dairymen Board (DDB) in juni organiseerde in samenwerking met bonden in andere EU-landen. Dit zegt de DDB.

De organisatie signaleert een direct en indirect effect. Het directe effect was volgens de DDB dat de prijzen voor foliekaas en boter omhoog schoten en voor andere producten gelijk bleven in een dalende markt. Voor Nederland wordt het totale directe effect door de DDB berekend op bijna 39 miljoen euro.

Het indirecte effect, ofwel het naijlen van de acties, is volgens de DDB goed voor zo’n 20 miljoen euro. Bij een jaarlijkse melkaanvoer van 11 miljard kilo in Nederland komt dit neer op een halve cent per kilo melk, of 2.750 euro per gemiddeld bedrijf. Directe aanleiding voor het publicatie is volgens DDB-voorzitter Sieta van Keimpema de discussie die in november op diverse DDB-vergaderingen heeft plaatsgevonden over het effect van de acties. "We hadden de berekening eigenlijk al eerder klaar willen hebben, maar onze financiële man, Durk Boschma, wachtte nog op gegevens van handelaren en andere bronnen die prijsnoteringen bijhouden."

Het moment van publicatie heeft volgens de DDB-voorzitter niets te maken met de claim van 1 miljoen euro van Friesland Foods op de DDB. Of het moet zijn dat beide organisaties later met hun zetten kwamen dan gepland. "Het is niet zo dat, waar Friesland Foods berekent dat de melkstakingen bij haar leden schade veroorzaakte, de DDB de behoefte had om het tegendeel aan te tonen", aldus Van Keimpema. Ze is ook niet bang dat de publicatie door Friesland Foods wordt gezien als een verklaring dat de vereniging wel geld heeft. Van Keimpema: "De claim is gericht aan de vereniging, niet aan de leden. De winst van de acties is daarbij voor alle boeren."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer

  hoeveel leden heeft de ddb nog de laatste tijd hebben er wel veel op gezegd bij ons in de buurt de borden verdwijnen ook zou de ddb nu eens een keer vertellen dat ze echt verkeerd hebben gezeten en dat ze hun excuus aan bieden .

 • no-profile-image

  Boesje

  Zojuist de Nieuwe Oogst gelezen. Klaas Jan Osinga schrijft dat er op aandringen van de LTO "marktbeheersingsmaatregelen"zijn genomen om de prijzen te stabiliseren. Was LTO niet voor een vrije markt om zo veel mogelijk te produceren?
  Vervolgens adviseert LTO min of meer om melk te verleasen als je DOC leverancier bent. Levert meer op. Mijn eigen cooperatie heeft nadelige gevolgen aan omzet als dit op grote schaal gebeurt!!! Help, ik wordt nu 2 keer gepakt door een LTO waar ik nog 2 weken lid van ben.

 • no-profile-image

  veehouder uit limburg

  Wat lopen er toch domme mensen rond!!!

 • no-profile-image

  melkboer

  sjongejonge, hoe dom kun je zijn?

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  Domme praat!!!
  Ik las vandaag in een agrarisch blad een reactie van Niels Koning de landbouw econoom van de Wagninger Universiteit.
  EU moet terug naar markt verordening en Quotering van varkensvlees kan verstandig zijn. Dan denk ik wat er geschopt wordt tegen de DDB en NMV, wat een domme praat!! Als er een beetje te weinig is schieten de prijzen omhoog en als er wat te veel is storten de prijzen in. Ik denk die hier negatief reageren, geen boeren zijn anders zijn ze oerdom! Als je als boer de macht over de markt verliest ga je ten onder, er is dan geen redden meer aan. De graaiers nemen die over en die laten zich wel horen. En die zijn er veel in onze maatschappij. Er zijn geleerden die kwamen met het advies om veel geld te steken in de voedselvoorziening i.p.v. in de klimaatverandering. Voor voedsel moet een redelijke prijs betaald worden om het te kunnen produceren. Anders stoppen er veel en zeker de armen boeren. En als het zo door gaat zijn de meeste boeren arm. En niet zoals op de beurs in Den Bosch werd gezegt!

 • no-profile-image

  Boerin

  Als de regering het plan heeft, dat alle boeren met te veel beperkingen en kosten moeten werken. Gaan we samen tenonder, maar ook de grootverdieners in de cooperaties moeten op zoek naar een andere baan. Verplaats alle melkveehouders, akkerbouwers, varkenshouders, pluimveehouders en tuinders maar naar Oost-Duitsland. Maken we van Nederland, natuur, wegen en bebouwing, zijn alle problemen opgelost.

 • no-profile-image

  boertje

  altijd maar klagen en klagen behalve als de melkprijs hoog is.
  je kan wel iedereen afzeiken die wat aan de melkprijs wil doen maar kom dan zelf met een beter idee.
  en ga al zeker niet een vrouw af zitten zeiken die nog haar best voor je doet.
  als je het er niet mee eens ben ook prima maar hou dan ook je kop even dicht
  ER TEGENAAN MET DE DDB

 • no-profile-image

  durkje

  Het is leuk om jezelf voor de gek te houden. Melkprijs werd en wordt bepaald door marktontwikkelingen.
  Deze waren in 2007 zeer gunstig. Het lijkt er op dat de DDB zich in elke bocht wringt om hun acties maar goed te keuren, dat het alleen maar geld heeft gekost moge duidelijk zijn!

 • no-profile-image

  .

  marcel 5 cent is ook genoeg. Dure vaarzen verkopen en voer verkopen en je hebt die 30 cent. Dan heb je ook nog leuke rustige kerstdagen! Je kunt beter het quotum verkopen. Verdient niemand meer iets aan! Met niet werken heb je een hoger rendement! Vraagt er niemand zich af waarom de prijzen in Duitsland nog wel hoog zijn???

 • no-profile-image

  m.rijkers@rumaweb.nl

  Twente, wat een goed idee, ik zit nog effe te wachten op de lease prijs van €7.50 en dan ben ik bereid om melk te verleasen en de melk weg te gooien voor dit goede doel. Kom op mensen, zorg dat die leaseprijs nog effe doorstijgt!!

 • no-profile-image

  wim@maatschapbos.nl

  Volledig eens met varkenshouder uit Brabant!!!

 • no-profile-image

  de TUKKER

  Wanneer word die 2750.- euro uitbetaald en word er ook nog rente over betaald???? 2% boven de eurie borr lijkt mij wel redelijk.

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Haha, nu weet ik ook nog een mooie berekening. 39 miljoen verdiend. 5% van de melkveehouders is DDB'er. 5% van 39 is 2 miljoen. De helft hiervan kan gebruikt worden om de FF te compenseren, de andere helft is puur winst. 2750/2=1375 per bedrijf, niet verkeerd toch?

 • no-profile-image

  Drentse Boer

  laat elke DOCboer een kaaswinkeltje aan huis beginnen,voor deze prijzen moet het lopen als een trein,elke doc boer verplichten een bepaald aantal kilo,s af te nemen,gebaseerd op zijn leverantie

 • no-profile-image

  boer

  sieta wat een onzin

 • no-profile-image

  Sjors

  Deze berekening van de DDB is dus op geen enkele wijze hard te maken.
  Wat veel makkelijker uit te rekenen is voor van Keimpema en consorten is t melkgeldverlies van DDB leden die na de opruiende verhalen van vorig jaar besloten om RFF of Campina te verlaten om over te stappen naar melkophalers zoals Doc en v Bakel die volgens de DDB wel hun best deden voor de boeren. Scheelt mij over de maand november bijna 10 ct en vanaf januari gerekend ongveer 5ct.
  Durk Boschma; het gemiddelde quotum van de overstappers is ongeveer 1 miljoen liter, veel succes met u berekening

 • no-profile-image

  Veehouder uit Twente

  Sieta wanneer heb jij nou eens door dat je de veehouderij meer schade aandoet dan voordeel, dat onzin verhaal van jou is voor mij genoeg om het lidmaatschap van de ddb en de mnv op te zeggen. Ik ben er toch hoop ik nog op tijd achtergekomen dat er toch wel betere organiesaties zijn die het denken opwereld nivo beter aankunnen dan jullie,
  ik zou zeggen dromen jullie maar lekker verder

 • no-profile-image

  DE TUKKER

  Sieta wanneer begin je met een eigen melkfabriek?En maak je niet nog meer belachelijk met zulke onzin verhalen op deze site.

 • no-profile-image

  twente

  ddb wat let jullie begin gelijk weer een actie levert toch geld op. dus wie nu gelooft in de ddb laat de melk in de put lopen .

 • no-profile-image

  qwerty

  We zijn elkaar verhalen aan het vertellen die we graag willen horen, oftewel we hebben oogkleppen op.

 • no-profile-image

  Dijkstra

  Wat let de DDB om opnieuw een melkstaking te organiseren, nog zo'n extraatje vind ik niet erg..

 • no-profile-image

  melkboer

  Inderdaad Sieta wat een goed idee, ga nu de poorten van DOC blokkeren en de prijzen van foliekaas schieten weer omhoog,-)). DE leveranciers van DOC zullen je dankbaar zijn en met een lachend gezicht hun melk in de put laten lopen. Mochten ze hun quotum daardoor niet vol krijgen? geen nood verlaeasen levert net zoveel op toch?
  Mensen wat een onzin toch net als die discussie van NMV eergister in Staphorst.

  Actievoeren is goed maar je moet wel eerlijk blijven met je conclusies Sieta!
  Hou het gewoon ludiek!!!!

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.