Home

Achtergrond

Crisis rond Belgische premier Leterme

De Belgische premier Yves Leterme is alsnog ernstig in opspraak gekomen door de rechtszaak over Fortis.

De ministerraad is in spoedzitting bijeen. De ministers beraadslagen volgens berichten in Belgische media over het mogelijke ontslag van Leterme.

Het Belgische Hof van Cassatie heeft zich donderdag per brief bij het parlement beklaagd dat medewerkers van Leterme "alles in het werk hebben gesteld opdat het arrest niet zou worden uitgesproken zoals voorzien''.

Het arrest is erg ongunstig voor de regering. Het bevroor de hele reddingsoperatie van Fortis, tot voor kort de grootste bank van België.
Parlementsleden spreken van een crisis rond de premier. Herman de Croo van regeringspartij Open VLD noemt de brief "zeer ernstig''. Het bewijst volgens politici de inmenging in de rechtsgang van een proces, wat ongeoorloofd is.

Woensdag had de premier al erkend dat er 'contacten' waren tussen zijn ambtenaren en een bron nabij de rechters. Volgens hem was er geen sprake van beïnvloeding. Hij ontkent te hebben afgeweten van deze contacten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.