Home

Achtergrond 193 x bekeken

Coöperatie Agrico boekt 11,5 procent lagere omzet

Aardappelcoöperatie Agrico sluit het boekjaar 2007/2008 af met een omzet van 193 miljoen euro.

Dat is 11,5 procent minder dan vorig seizoen, toen de coöperatie een omzet realiseerde van ruim 218 miljoen euro.

Vooral de lage prijzen voor consumptie-aardappelen drukten dit jaar de resultaten. Agrico heeft na de uitbetaling aan de telers een positief saldo van 296.000 euro bijgeschreven over het boekjaar 2007/2008. De omzet bedroeg 193 miljoen euro bij 707.907 ton product, exclusief de omzet van dochters en deelnemingen. Met een solvabiliteit van 52,5 procent is de balanspositie solide.

"Vorig jaar werd ongeveer 20 euro uitbetaald, terwijl we het nu met 11 euro moeten doen", licht Ineke Mastenbroek, algemeen directeur van Agrico, toe. "Dat verklaart het verschil. Dit resultaat is niet verbazingwekkend." De sector kende de afgelopen twee jaar goede prijzen door het tekort aan aardappelen, vult Mastenbroek aan.

De Agrico-dochters en deelnemingen realiseerden in 2007 wederom goede resultaten. De markt voor afzet van pootgoed oogst 2008 staat er heel anders voor dan in 2007. Grote oogsten en slechte consumptieprijzen in veel exportlanden zorgen waarschijnlijk voor minder vraag. De verwachting is dat de aardappelcoöperatie het zeer hoge uitbetalingsniveau van 2007 niet haalt. Ook de kredietcrisis krijgt meer invloed, meldt het aardappelbedrijf. Het areaal industrieaardappelen is Europees gezien licht gedaald.

Of registreer je om te kunnen reageren.