Home

Achtergrond 464 x bekeken

'Contractvergoeding kalverhouders te laag'

Producenten van blank kalfvlees moeten samen met integraties voor een hogere contractvergoeding zorgen.

Dat is nodig om de gestegen kosten te dekken, zegt Eric Beindorff, bedrijfsadviseur bij Accon en regiovoorzitter van de Nederlandse Vereniging van Vleeskalverhouders in vakblad De kalverhouder. De kostprijs per plaats is volgens hem in twee jaar met bijna 27 procent gestegen.

Volgens Beindorff steeg de kostprijs voor een bedrijf met 1.000 vleeskalveren en 600 euro vreemd vermogen per dier met € 43,50 tot ruim 205 euro. Dit komt vooral door hogere kosten voor mestafzet, energie en rente. Zowel de mestkosten als de kosten voor energie zijn bijna verdubbeld in twee jaar. De rentekosten stegen in dezelfde periode met ongeveer eenderde.

"De situatie is per bedrijf verschillend, maar de kostprijs is erg hoog", ziet ook LTO-vakgroep voorzitter Bert Loseman. "Kalverhouders werken met erg kleine marges. Dat is ook de uitdaging voor de ondernemer, maar er moet wel voldoende beloning tegenover staan. Nu is de kostprijs in vergelijking tot de contractvergoeding zo hoog dat op het vermogen wordt ingeteerd."

Loseman vindt het belangrijk om de andere ketenpartijen het signaal te geven dat kalverhouders moeilijk rond kunnen komen en de verdeling van de toegevoegde waarde in de keten beter kan. Beindorff pleit er voor dat kalverhouders samen met de integraties aan hogere contractvergoedingen gaan werken. Daarbij is het belangrijk dat kalverhouders zorgen voor goede technische resultaten. "Anders heeft de kalverhouder geen recht van spreken. Er zou wat mij betreft meer onderscheid gemaakt mogen worden tussen goede en slechte bedrijven."

Loseman onderschrijft dit. "Het is een opmerkelijke situatie dat de vergoedingen dicht bij elkaar liggen terwijl de prestaties uiteen lopen. Het zou een gezondere markt zijn als hoge prestaties beloond worden."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.