Home

Achtergrond 282 x bekeken 3 reacties

'Contractprijs aardappelen gestegen'

Belgapom erkent dat de kostprijs voor aardappeltelers fors is gestegen. Maar een vergelijking met de huidige marktprijs gaat mank omdat de contractprijzen hoger liggen.

Dat stelt Belgapom-secretaris Romain Cools tegen de Vlaamse nieuwssite Vilt. Belgapom is de Belgische federatie van de aardappelhandel en verwerking. Het Algemeen Boeren Syndicaat (ABS) publiceerde eind vorige week een kostprijsberekening voor aardappelen. De Belgische boerenorganisatie stelt dat de kosten volgend jaar met 415 euro per hectare stijgen. De telers zijn meer geld kwijt voor pootgoed, kunstmest, gewasbescherming en het risico voor de teler neemt toe. Dat brengt de kostprijs voor aardappelen af land op € 10,60 per 100 kilo. De Belgapom-notering voor fritesaardappelen zakte vrijdag naar 7 euro. "De kostprijs staat in schril contrast met de huidige marktprijzen", stelt het ABS.

Belgapom-secretaris Cools vindt de vergelijking niet opgaan. De door de ABS aangehaalde prijs heeft betrekking op de verkoop van Bintjes voor de vrije markt, stelt Cools. "De contractprijzen voor aardappelen zijn de laatste jaren juist spectaculair gestegen. Meer dan de helft van de aardappelen in België worden op contract geteeld. De lage marktprijzen worden vooral veroorzaakt door een daling van de vraag als gevolg van de kredietcrisis."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Janzondervrees

  Contract van 20 eurocent wil ik wel tekenen. Dat zou spectaculair zijn

 • no-profile-image

  conractboerke

  ja nou die prijs is spectaculair gestegen hoor de laatste jaren???? als je 1 of 2 cent meer beurt, de onkosten ja die zijn spectaculair gestegen daar hoor je ze niet over beetje jammer!!!!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Bij alle verlaagde prijzen voor de boer wordt gezegd "daling van de vraag door......".
  Het wordt wel spannend nu.
  Wanneer zal dan het eerste bericht komen dat er honger geleden wordt door minder eten? Ik denk nooit, omdat gewoon gegeten moet worden......of zou heel Europa gaan "Sonjabakkeren"?

Of registreer je om te kunnen reageren.