Home

Achtergrond

Consument fors meer kwijt aan energie

De stroom- en gasrekeningen van consumenten bij de energiebedrijven Essent, Eneco en Nuon vallen volgend jaar fors hoger uit. Dat blijkt uit een vergelijking van de nieuwe tarieven van de drie grote energiebedrijven van vergelijkingswebsite PrizeWize.

Bij een gemiddeld gebruik, gaan de uitgaven aan energie in 2009 op jaarbasis met 103 tot 191 euro omhoog. Essent verhoogt de prijs van gas en stroom met 9 procent. Eneco rekent 15 procent meer voor gas en 20 procent voor stroom. De prijzen van Nuon gaan met 11 procent en 22 procent omhoog voor respectievelijk gas en stroom.

Hoewel de prijs voor een vat olie de laatste tijd fors is gedaald, is dit nog niet doorberekend in de nieuwe tarieven. Energieleveranciers hebben de tarieven voor komend jaar afgelopen zomer vastgesteld, toen de prijs voor een vat olie een recordhoogte bereikte. Toen kostte een vat olie 140 dollar, terwijl de prijs nu rond de 35 dollar zweeft.

Pas halverwege 2009 zullen de tarieven opnieuw worden berekend. Dan zullen klanten wel kunnen profiteren van de daling in de olieprijs.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.