Home

Achtergrond 3 reacties

Castratiefonds eist snel bijdrage supermarkten

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) en een aantal betrokken supermarkten moeten op korte termijn aan hun verplichtingen gaan voldoen en hun bijdrage te leveren aan het castratiefonds.

Daartoe roept De Stichting Verdoofde Castratie Beerbiggen op. Met het CBL en de supermarkten is overeengekomen dat het fonds waaruit de aanschaf van castratie-apparatuur wordt gefinancierd wordt gevuld via een toeslag van 3 cent per kilo vlees. De toeslag komt ten goede aan de vleesleveranciers en die storten het één op één in het fonds.

Een aantal supermarkten betaalt sinds 6 oktober die toeslag. De bedoeling was dat met een bijdrage van 3 cent per kilo in een jaar tijd de benodigde 3,7 miljoen euro bij elkaar wordt gebracht. De huidige stand van zaken is dat er pas 40 tot 50 procent van de wekelijkse som in de kas komt.

In een persbericht wijst het fonds er op dat op de lijst van supermarkten en leveranciers onder meer Aldi en leverancier Groothedde staat.
Directeur consument en kwaliteit Marc Jansen van het CBL reageert geïrriteerd. ”Het fonds heeft zijn zaken niet op orde. Ik weet zeker dat de Spar-supermarktorganisatie al wekenlang één op één aan zijn verplichtingen voldoet, maar ze staan niet op de lijst. Zo kunnen er nog wel meer zijn. We moeten eens ophouden met zwartepieten. Het fonds moet z’n werk goed doen. Desnoods financieren we wat langer dan een jaar.”

Henk van Dijk, unitmanager vers bij Plus Retail meldt dat zijn organisatie voor eind januari een definitief besluit neemt over varkensvlees. Hij sluit nog steeds niet geheel uit dat er toch berenvlees in de schappen komt te liggen. ”Mocht dat anders zijn dan zullen wij met terugwerkende kracht aan onze verplichting voldoen.”

Ook leverancier Hennie Groothedde laat zich in de zelfde richting uit. Bij Aldi en Super de Boer waren geen reacties beschikbaar.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  down under

  hoezo met de rug tegen de muur? het is toch niet verplicht om dat apparaat aan te schaffen? De NMA heeft zijn fiat gegeven onder het beding dat de slachterijen ook onverdoofd-gecastereerd varkens moeten accepteren, al hoor ik wel geluiden dat er slachterijen zijn die dit voorals nog willen gaan weigeren. Waakzaamheid voor de NMA is dus geboden!

 • no-profile-image

  bert

  gewoon berenvlees doen. ikzelf ben al gestopt met castratie. de slachters zijn al ingericht.

 • no-profile-image

  Gerrit Luggenhorst

  Zo zie je maar weer.....
  De bedenkers willen de dans ontspringen en wij (zeugenshouders) staan met de rug tegen de muur.
  Maak je zo afspraken in Holland?

Of registreer je om te kunnen reageren.