Home

Achtergrond

Carbidhandel heeft nog maar drie melkbussen over

Arie Nauta bouwt in het Friese Haskerdijken zijn carbidhandeltje op.

Rond de jaarwisseling verkoopt hij calciumcarbide, die in combinatie met melkbussen keiharde knallen kan produceren. Behalve de ontvlambare stof zelf gaan ook de melkbussen van de hand. Van de beletterde bussen die het doel van zijn nering duidelijk moeten maken, zijn de A, de R en de D verkocht. Daarom plaatst Nauta voor alle duidelijkheid een bord bij zijn kraampje. Een lichtslang moet zorgen voor extra sfeer. Maar de kraam is pas compleet met een zware ketting om de overgebleven bussen; die zijn namelijk erg gewild bij dieven. Carbidschieten is een geliefde traditie in sommige streken in het noorden, oosten en zuiden van Nederland. Foto Alex de Haan

Bé Arkema uit het Groningse Noordbroek voorziet de vleeskoeien van een schoon 'bed'. Hij gebruikt hiervoor een rondebalenhakselaar. Dit bespaart hem dagelijks zo’n twee uur werk. De dieren trekken zich weinig van de hakselaar aan. Naast vleeskoeien houdt Arkema kippen en varkens. De dieren worden in het nabijgelegen Zuidbroek geslacht. Foto Koos van der spek

Slateler Henk van Doorne uit ’s-Gravenzande en zijn medewerkers oogsten de polysla, ofwel de kropsla. Van Doorne exporteert zijn sla jaarrond naar het Verenigd Koninkrijk, Rusland en Scandinavië. De teler, en tevens handelaar, profiteert momenteel van het krappe aanbod van Spaanse ijsbergsla. Door de kou op het Iberisch schiereiland zijn de volumes laag en is de kwaliteit slecht. De prijzen voor kropsla liggen dan ook zo’n 12 cent per krop hoger dan normaal het geval is. De zwaardere polysla kost tussen de 38 en 40 cent per krop. Foto Roelof Dijkstra

Bedrijfsleider Philip Kramer (links) en medewerker Gert Koops (rechts) van proefbedrijf Kollumerwaard in het Friese Munnikezijl zaaien proefveldjes wintertarwe op jonge zeeklei. Eigenlijk had dit al een maand eerder moeten gebeuren, maar de grond liet dat niet toe. De veldjes meten 1,5 bij 15 meter. In totaal worden negen verschillende rassen getoetst op opbrengst en ziektes. De proefveldzaaier is speciaal voor dit werk ontwikkeld. "Het is een oude machine, maar ze voldoet nog heel goed", zegt Kramer. Foto Roelof Stroetinga

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.