Home

Achtergrond 230 x bekeken

CDA vreest concurrentie door Oost-Europees personeel

Het CDA wil dat minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) oneerlijke concurrentie en uitbuiting met vaak Oost-Europees personeel door malafide uitzendbureaus harder aanpakt.

De CDA-bewindsman moet voorkomen dat sectoren met een tekort aan vakkrachten, zoals de land- en tuinbouw, onnodig werknemers uit het buitenland inhuren ten koste van Nederlandse werkzoekenden.

Tweede Kamerlid Eddy van Hijum van het CDA gaat donderdag daartoe voorstellen doen tijdens een Kamerdebat met Donner over de pas op de plaats die wordt gemaakt met het toelaten van Roemeense en Bulgaarse arbeidsmigranten.

Zo wil Van Hijum het eerder mislukte project van het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) en gemeenten om mensen met WW of Bijstand in de land- en tuinbouw aan het werk te helpen, opnieuw leven inblazen. Volgens het CDA-Kamerlid verdient dit project een nieuwe kans, omdat de werkloosheid gaat stijgen door de economische malaise.

Hij wil voorkomen dat tuinders die bij het CWI aankloppen voor een werkvergunning voor Roemenen en Bulgaren, straks makkelijk benodigde papieren krijgen zonder goed te hebben gezocht in het Nederlandse aanbod. Dat is volgens hem eerder gebeurd toen het vorige kabinet de grenzen nog niet volledig had geopend voor werknemers uit Polen en andere Oost-Europese landen die sinds 2004 lid zijn van de Europese Unie.

Dat de grenzen nog niet geopend worden voor personeel uit Roemenië en Bulgarije, die sinds 2007 EU-lid zijn, komt ook doordat de Kamer nog ontevreden is over de aanpak van uitbuiting en slechte huisvesting van Polen. Veel problemen met Oost-Europees personeel komen volgens het CDA door malafide uitzendbureaus. Het CDA pleit voor een verplichte registratie via het betrouwbaarheidskeurmerk van de uitzendbranche. Bij het ontbreken van de registratie kunnen dan makkelijk boetes worden uitgedeeld.

Maar Donner wil de registratie van uitzendbureaus niet verplichten. Wel wil hij bedrijven die personeel inhuren via een uitzendbureau zonder keurmerk, aansprakelijk stellen voor eventuele onderbetaling van de arbeidskrachten. De Arbeidsinspectie en Belastingdienst treffen al voorbereidingen om dergelijke praktijken aan te pakken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.