Home

Achtergrond

Brussel wil meer orgaandonoren in EU

Europeanen moeten meer organen afstaan, vindt EU-commissaris Androulla Vassiliou (Gezondheid).

Ze stelt bovendien dat de diensten in de EU beter moeten samenwerken bij het uitwisselen van donororganen. Momenteel wachten er in de EU 56.000 patiënten op een geschikt donororgaan. Iedere dag overlijden twaalf mensen terwijl ze wachten op transplantatie, aldus de EU-commissaris maandag bij de presentatie van een actieplan.

De commissaris heeft zelf voorkeur voor het systeem van 'veronderstelde toestemming voor orgaandonatie': mensen worden geacht het eens te zijn met orgaandonatie, tenzij die persoon of zijn nabestaanden uitdrukkelijk hebben verklaard dat niet te willen. Maar ze wil dat niet opleggen aan de EU-landen.

Om donoren gerust te stellen, heeft de Europese Commissie kwaliteits- en veiligheidsvoorschriften vastgesteld. "Deze voorschriften zijn bedoeld om levens te redden'', zei Vassiliou.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.