Home

Achtergrond 363 x bekeken 1 reactie

Brussel handhaaft productieheffing suiker

De Europese Commissie houdt vast aan de productieheffing op suiker van 12 euro per ton.

Coöperatie Cosun vindt de heffing niet langer op zijn plaats. De helft van de heffing wordt betaald door de telers en de helft door de industrie. De telersbijdrage komt op ongeveer 1 euro per ton bieten. De heffing is ooit ingesteld om suikeroverschotten te kunnen afzetten op de wereldmarkt. Met het geld werd het prijsverschil tussen de EU en de wereldmarkt overbrugd.

De Europese Commissie heeft het suikerbeleid in 2005 hervormd. De Commissie heeft nu een ander beleid, zegt Jan Willem van Roessel, secretaris van de raad van beheer van Cosun. "De subsidie op de suikerexport is afgeschaft. Daar past geen heffing meer bij. Suikerbieten is het enige gewas dat nog zo’n heffing kent."

Een ander doel van de hervorming is om de suikerindustrie sterker te maken. De productieheffing is daar strijdig mee, vindt Van Roessel. "Het kost de telers en de industrie geld. En de heffing geldt niet voor importsuiker. Vanuit bietentelersorganisaties en de industrie is aangedrongen op afschaffing van de heffing. De vorige maand gehouden Health Check van het EU-landbouwbeleid was een goed moment daarvoor."

Dat was echter onmogelijk, zei landbouwcommissaris Mariann Fischer Boel deze week op een conferentie in Parijs. Volgens haar blijft de heffing voorlopig een onmisbaar deel van de meerjarenbegroting van de EU, die loopt tot 2013. Fischer Boel heeft de suikerindustrie wel beloofd dat de vergoedingen uit het herstructureringsfonds volgend jaar volledig worden betaald en niet voor een deel pas in 2010. Dat vindt Van Roessel een goed plan. "We praten daar nog over met de overheid."

Eén reactie

  • no-profile-image

    arend

    om dat giga ambtenarenapparaat instaat te houden is inderdaad veel boeren geld voor nodig.dat er voor de bietentelers weinig van overblijft,daar liggen ze in brussel niet wakker van.prettige kerstdagen.

Of registreer je om te kunnen reageren.