Home

Achtergrond 146 x bekeken

'Brouwerij Bavaria hoeft naam niet te wijzigen'

Brouwerij Bavaria in Lieshout (Noord-Brabant) hoeft haar naam waarschijnlijk niet te wijzigen.

Advocaat-generaal Jan Mazak heeft dat althans vandaag geadviseerd aan het Europees Hof van Justitie.

Over de naam Bavaria had de brouwersbond van de Duitse deelstaat Beieren een proces aangespannen. Die bond claimde het alleenrecht op de naam Bavaria. Een EU-besluit uit 2001 reserveert de naam voor bier uit Beieren.

Maar Mazak stelt dat de EU-bescherming uit 2001 niet geldt voor bestaande biermerken. De Nederlandse brouwerij voert de naam Bavaria al sinds 1930.

De rechters van het Hof van Justitie volgen doorgaans de adviezen van de advocaat-generaal. Europarlementslid Toine Manders (VVD) is verheugd. "De EU-bescherming van de naam is niet bedoeld om bestaande biermerken uit de markt te drukken'', zegt de oud-advocaat, die meent dat de zaak al veel te lang voorduurt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.