Home

Achtergrond 232 x bekeken

Bos: nieuwe financiële steunronde mogelijk

Minister Wouter Bos van Financiën houdt er rekening mee dat een nieuwe ronde van steun aan de financiële sector nodig is.

Vooralsnog heeft de bewindsman echter geen concrete aanwijzingen dat banken of verzekeraars opnieuw een kapitaalinjectie nodig hebben.

"Ik sluit niets uit'', zei Bos woensdag tijdens een overleg in de Tweede Kamer. "Als overheidsingrijpen nodig is om de financiële sector overeind te houden, dan doen we dat.''

De minister noemde de situatie op de aandelenbeurzen zorgwekkend. Hij gaf ook aan dat de Verenigde Staten al een tweede steunronde achter de rug hebben. Daar tegenover stelde Bos dat banken en verzekeraars die inmiddels steun hebben gekregen, waaronder ING en Aegon, eerder te veel dan te weinig geld hebben ontvangen. Dat maakt de kans op een tweede steunronde kleiner.

In diverse media zijn berichten opgedoken dat de eerste ronde van financiële steun aan banken en verzekeraars niet voldoende is geweest om het vertrouwen in de sector te herstellen. Ook zouden de financiële buffers van de bedrijven ondanks de kapitaalinjecties nog aan de lage kant zijn. "Zolang ik van financiële instellingen geen concrete aanwijzingen krijg dat ze in de problemen zijn, zijn ze dat niet'', reageerde minister Bos.

De bewindsman herhaalde in het Kamerdebat nog eens dat banken de kredietkraan vooralsnog niet lijken dicht te draaien. Tot in november groeide de kredietverlening aan ondernemingen, aldus Bos. Hij merkt wel dat sommige bedrijven meer moeite hebben een lening los te krijgen, maar schrijft dat toe aan de gevolgen van een teruglopende groei van de economie.

"We zien wel dat banken wat moeilijker doen bij het verlenen van kredieten. Maar een systematisch patroon hebben we nog niet ondekt.''
Zodra Bos merkt dat banken overdreven angstig worden bij het verstrekken van leningen, zal hij met ze gaan praten. Want zo'n houding zou de minister "niet acceptabel'' vinden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.