Home

Achtergrond 168 x bekeken

Bond: schrap verbod godslastering niet

De Bond tegen het vloeken heeft de Tweede Kamerfracties vandaag opgeroepen het wettelijk verbod van smalende godslastering te behouden.

De bond betreurt het dat een wetsartikel verdwijnt dat aangeeft dat bij godslastering de eer van God in het geding is.

De Tweede Kamer bespreekt volgende week de kwestie. Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie heeft in een brief aan de Kamer voorgesteld artikel 147, dat smadelijke godslastering verbiedt, te schrappen. Artikel 137, dat belediging van een groep mensen wegens hun ras, godsdienst, levensbeschouwing of seksuele geaardheid strafbaar stelt, zou iets moeten worden uitgebreid.

Artikel 147 dat in 1932 op initiatief van minister Jan Donner, grootvader van minister Piet Hein Donner in het wetboek terechtkwam, is nauwelijks gebruikt. Toch heeft het volgens de bond een belangrijke signaalfunctie. Bovendien kan van schrappen een veelbetekenend signaal uitgaan, meent de bond. Het idee kan ontstaan dat godslastering niet zo ernstig is.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.