Home

Achtergrond 581 x bekeken 5 reacties

Boeren laten zich uit elkaar spelen in ratrace

Supermarkten en agribusiness willen vooral marktaandeel veroveren.

En de boeren, die houden er niets aan over en laten zich uit elkaar spelen, stelt Guus Geurts, milieukundige en namens de onafhankelijke fondsorganisatie XminY betrokken bij Platform Aarde Boer Consument.

Marc Jansen van het CBL reageerde op 29 november op de door Jan Douwe van der Ploeg aangekondigde derde landbouwcrisis. Hij probeert hierin de consumenten te paaien, in zijn pleidooi voor een vrije landbouwmarkt. Hij vertelt er echter niet bij dat door de grote inkoopmacht van supermarkten, de prijs aan de boer nog maar een fractie is van de prijs in de winkel.

Dan blijkt dat de detailhandel en agribusiness – door integratie – de werking van de vrije markt zoveel mogelijk frustreren. Waar blijft de handhaving van de mededingswetgeving?

Verder maakt Jansen handig gebruik van het negatieve sentiment onder boeren tegen alles wat naar milieu en bureaucratie riekt, omdat deze tot kostprijsverhoging leiden. Deze redenering is ook bij LTO, CDA en VVD populair. Zij gaan er vanuit dat er binnen de wereldwijde ratrace niets meer aan de opbrengstprijs te doen is, en boeren slechts kunnen overleven door kostprijsverlaging en schaalvergroting.

De prioriteit is het veroveren van marktaandeel, concurrentie en groei ten koste van alles. Het maakt hen niet uit of er collega-boeren van hun markt worden gedrukt, dat landrechten van kleine boeren geen stuiver waard zijn in de rush naar aanleg van monoculturen van soja, palmolie en suikerriet (voor EU-markt). Het maakt hen ook niet uit dat dagelijks zeven Nederlandse familiebedrijven moeten stoppen.

Dit zal inderdaad leiden tot de crisis zoals beschreven door Van der Ploeg. (Ex-)topmannen in de landbouw zoals Maarsingh, Schelhaas, Braks en Loonen waarschuwden ook voor de grote nadelen van afbouw van marktregulering, productiebeheersing en voorraden. Het is aan dovemansoren gericht.

De lobby van de multinationale agribusiness en retail bij de nationale en Europese overheid is blijkbaar effectief. Daarnaast is de moed van politieke partijen te klein om drastisch te breken met het ingezette neoliberale beleid. Onbegrijpelijk dat het antwoord op de financiële – , klimaat-, energie- en voedselcrisis nog meer liberalisering is.

En de boeren? Behalve de NMV en de NAV laten ze zich uit elkaar spelen en door Jansen en het CDA opzetten tegen milieuorganisaties en de PvdD. Jammer, want op een gereguleerde Europese markt die zorgt voor een kostendekkende prijs voor een product dat aan alle milieu- en dierenwelzijnseisen voldoet, zouden er (bijna) alleen maar winnaars zijn.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Nou Klaas, dat is heel goed verklaarbaar. Mensen kijken niet graag in de spiegel. Veel agrarische ondernemers weten verdrommels goed dat samenspel de sleutel tot succes is, maarrrrrr stel je voor dat de buurman er beter van wordt. Kijk maar eens hoe "vriendelijk" af en toe gereageerd wordt tussen sectoren onderling. Velen lijden liever armoede dan een ander ook wat te gunnen. Ze zijn niet zo dom om te begrijpen dat dit ten koste van hun zelf gaat, maar wel te koppig om dit toe te geven. En dus hobbelt alles verder; men doet een plas en alles blijft zoals het was. Men kiest liever voor gezamelijke armoede dan gezamelijk gewin. Triest, maar waar.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Boertje Brabant, is jou toetsenbord kapot????

 • no-profile-image

  Klaas

  Vreemd, dat niemand hier commentaar op heeft.

 • no-profile-image

  Guus Geurts

  Beste Klaas,

  Dat vind ik ook :). Ik had gehoopt dat jij de eerste was.

 • no-profile-image

  boertje

  Wie zweigt stemt toe !!!!!!!
  ben het met je verhaal eens maar voordat het veranderd zijn er allen nog helle groote bedrijven over middelmaat en kleine vallen nu binnen enkele maanden om gaat veel harder dan eidereen denkt

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.