Home

Achtergrond 355 x bekeken

Bijna helft Polen krijgt minder dan minimumloon

Vier op de tien Polen die in Nederland werken, verdienen minder dat het minimumloon.

Dat blijkt dinsdag uit een onderzoek onder vierhonderd Polen, uitgevoerd in opdracht van de gemeente Rotterdam.

De helft van het aantal Polen dat in de havenstad woont, werkt in andere gemeenten. Ze zijn voornamelijk actief in de tuinbouw. ”De goedkope woningvoorraad in Rotterdam en de actieve huisjesmelkers in de kwetsbare wijken hebben een aanzuigende werking op malafide uitzendbureaus die hun werknemers zo goedkoop mogelijk en met te veel mensen in een ruimte willen huisvesten”, stelde wethouder Hamit Karakus (Wonen en Ruimtelijke Ordening).

Ondanks de minimale beloning geeft 50 procent van de Polen aan voor langere tijd in Nederland te willen blijven. Circa 45 procent zegt zich thuis te voelen in ons land.

Opvallend, zo concluderen de onderzoekers, is het grote aantal hoogopgeleide werknemers. Een op de tien heeft aan een universiteit gestudeerd of een hbo-opleiding gevolgd. Circa 90 procent heeft minstens voortgezet onderwijs genoten. Uit het onderzoek blijkt verder dat ongeveer een op de acht in Nederland woonachtige Polen een ’klein beetje Nederlands’ spreekt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.