Home

Achtergrond 237 x bekeken

Bietenrassen met twee resistenties rukken op

Dubbelresistente bietenrassen winnen steeds meer terrein in de Limburgse bietenteelt.

Dit komt doordat deze rassen in opbrengst steeds beter meekomen met de gewone rassen. Voor komend teeltseizoen wordt er zo’n 10 procent meer zaad van dubbelresistente bietenrassen besteld. Dat denkt John Schoonbroodt, hoofd agrarische dienst bij de Limburgse coöperatie Covas. Afgelopen jaar bestond tweederde van de zaadbestelling in Limburg uit rassen die weerstand bieden tegen zowel rhizoctonia als witte bietencysteaaltjes.

"Rotte bieten kosten meer opbrengst dan het inzetten van een dubbelresistent ras." In Limburg is de rizoctoniadruk hoger dan in de rest van het land. "Hier wordt meer grond geruild", verklaart Schoonbroodt. "Je moet maar afwachten hoe je die grond terug krijgt."

Sinds de lancering van resistente bieten, zo’n tien jaar geleden, is de teeltzekerheid in de zuidelijke provincie enorm verbeterd. "Je hoeft geen risico meer te lopen op besmette percelen."

De nieuwe rassen winnen snel terrein, omdat de financiële opbrengst sterk is verbeterd. Zelfs onder niet-besmette omstandigheden kunnen ze nu prima meekomen. Onder niet-besmette omstandigheden komt de financiële opbrengst van het beste dubbelresistente ras volgens Covas al op 98 procent van de opbrengst van een gewoon ras.

Bij normale bietenteelt op de löss en de rivierklei zit meestal wel zo’n aaltjesbesmetting en dan komt dat beste ras op maar liefst 113 procent van een normale financiële opbrengst.

"Maar wie zeker weet dat hij geen risico loopt, mag van mij bijvoorbeeld Sharika of Emilia telen", zegt Schoonbroodt. "Gewone rassen brengen toch nog meer op. Dan moet je wel alle aandacht bij de bietenteelt hebben." De volgende stap moet volgens Schoonbroodt een aaltjesresistentie zijn. "Dan is het balletje rond."

Of registreer je om te kunnen reageren.