Home

Achtergrond 165 x bekeken

Belgische koning aanvaardt ontslag regering

De Belgische koning Albert II heeft na drie dagen het ontslag van de regering-Leterme aanvaard.

De vorst belastte de regering met het afhandelen van de lopende zaken, meldde de persdienst van de koning gisteren. Albert II vroeg even later oudpremier Wilfried Martens (72) om oplossingen te verkennen voor de politieke crisis. Martens was negen maal premier tussen 1979 en 1992.

De ervaren christendemocraat Martens moet de komende dagen gesprekken gaan voeren met de partijvoorzitters. Hij gaat uitzoeken welke regering er mogelijk is, nadat premier Yves Leterme vrijdag het ontslag van zijn regering had aangeboden. Aanleiding daarvoor was dat het Hof van Cassatie aanwijzingen zei te hebben dat regeringskringen op illegale wijze hadden geprobeerd het hof te beïnvloeden tijdens een rechtszaak over de verkoop van Fortis.

In een reactie gisteren op de aanvaarding van zijn ontslag en dat van zijn regering herhaalde Leterme dat er geen sprake is geweest van beïnvloeding of belemmering van de rechtsgang.

Voor Leterme was het vrijdag inmiddels de vierde keer in anderhalf jaar dat hij zijn ontslag aanbood. Hij deed dat tweemaal als informateur en tweemaal als premier. In juli weigerde de koning de ontslagaanvraag nog, zodat de Vlaamse christendemocraat moest blijven doorregeren.

Het is niet uitgesloten dat de huidige vijf regeringspartijen doorregeren. Alleen komt er zeker een nieuwe premier en minister van Justitie, omdat Yves Leterme en minister Jo Vandeurzen niet willen terugkeren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.