Home

Achtergrond 222 x bekeken

Belgische Boerenbond veroordeelt nitraatboetes

Voorzitter Piet Vanthemsche van de Belgische Boerenbond vindt het onjuist dat Vlaamse boeren door de overheid worden beboet wegens overschrijding van de nitraatresidunormen.

De haalbaarheid van die normen zijn momenteel onderwerp van discussie. Volgens Vanthemsche zouden na drie jaar van metingen voldoende elementen op tafel moeten liggen om conclusies te trekken die rechtszekerheid verschaffen. De voorzitter van de Boerenbond zegt dan ook begrip te hebben voor het ongenoegen bij de boeren over normen waaraan nog gesleuteld wordt.

De Vlaamse Mestbank neemt elk najaar bodemmonsters bij land- en tuinbouwers. Daarvan wordt het nitraatresidu bepaald om de uitgevoerde bemesting te kunnen beoordelen. Bij de vorige campagne steeg het aantal goede nitraatresultaten van 54 naar 74 procent.
Intussen is overleg gaande over een verfijning van de normen. Vanthemsche: "Wij streven naar een systeem dat rekening houdt met de behoeften van de verschillende teelten, met bodemstructuur en met verbetering van de waterkwaliteit."

De voorzitter van Boerenbond vraagt de Vlaamse minister van milieu Hilde Crevits om de land- en tuinbouwers in risicogebieden dit jaar niet op te zadelen met een boete. "Dat zou een signaal zijn dat ze ons serieus neemt en naar haalbare normen streeft."

Jan Schils

Of registreer je om te kunnen reageren.