Home

Achtergrond 207 x bekeken 1 reactie

Beleggers in aandelen zijn de weg behoorlijk kwijt

De beleggers zijn het zicht op de markt behoorlijk kwijtgeraakt. Het gevolg hiervan is dat de beurzen dagelijks forse koerswisselingen laten zien.

Ook agrarische ondernemingen zien hun beurswaarde elke dag sterk veranderen. Het vleesconcern Smithfield Foods werd maandag bijvoorbeeld nog 20 procent meer waard, donderdag ging er ineens weer 11 procent van af. Bijzonder groot zijn ook de koersschommelingen bij producenten van gewasbeschermingsmiddelen, kunstmest en trekkers. De kunstmestproducenten noteren al wekenlang koerswisselingen van rond de 20 procent plus of min. Deze week gaan deze koersen omhoog. Yara ziet de koers deze week zelfs 36 procent toenemen, mede omdat het concern verzekerde dat de resultaten dit jaar, ondanks een op dit moment zwakkere afzetmarkt, goed zullen zijn.

De trekkerproducenten Case New Holland en John Deere profiteerden van het stimuleringsplan voor de infrastructuur in de VS dat de nieuwe Amerikaanse president Barack Obama heeft gepresenteerd. Dit plan moet de grootste investering in de Amerikaanse infrastructuur zijn in vijftig jaar. Producenten van machines voor de wegenbouw zagen hun beurskoersen maandag fors stijgen omdat zij kunnen rekenen op een grotere vraag. De koers van Case New Holland steeg met 17,5 procent en John Deere boekte 15,7 koerswinst.

Het Ierse zuivelconcern Kerry Group verliest deze week 10 procent, mede omdat het concern in zijn vleesverwerkingsdivisie te maken heeft met flinke schadepost als gevolg van de dioxineproblemen in Ierland. Een analist raamt het omzetverlies op zo’n 4 tot 5 miljoen euro per week.

Het Amerikaanse agriconcern General Mills verloor in de afgelopen week ruim 5 procent van zijn waarde. Daarmee blijft dit concern steken op een koerswinst van 6 procent ten opzichte van begin dit jaar. Alle andere concerns in de AgD-beursindex zien hun beurswaarde dit jaar dalen met 18 procent of meer.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Vrijgezel

    De meeste beleggers in aandelen zijn al vanaf het begin van het beleggen de weg kwijt. Het bewijs daarvoor is een steeds veranderende koerswaarde.

Of registreer je om te kunnen reageren.