Home

Achtergrond

Belangstelling voor bieten in droge gebieden

In droge gebieden in de wereld groeit de belangstelling voor de teelt van bieten voor de productie van suiker.

Dat komt omdat bieten water efficiënter omzetten in suiker dan suikerriet, zei directeur Frans Tijink van het bieteninstituut IRS deze week op een symposium in Emmeloord van coöperatie Cosun.

In de Nijldelta in Egypte worden al suikerbieten geteeld, zegt Tijink. "Er lopen onderzoeksprojecten in landen als India en Irak. Ook Iran heeft belangstelling getoond voor de bietenteelt. Het betreft landen waar ze veel suikerriet telen en waar irrigatiewater steeds meer een beperkende factor wordt."

In deze landen is de temperatuur vaak ook hoger. Tijink: "Door de bieten te telen op percelen die hoger liggen omzeil je dat probleem. Een ander voordeel is dat bieten beter tegen zout water kunnen dan suikerriet. De biet groeit van nature vooral in kustgebieden."

Of registreer je om te kunnen reageren.