Home

Achtergrond

Balkenende: klimaatdoelen blijven overeind

Premier Jan Peter Balkenende is ervan overtuigd dat klimaatdoelstellingen recht overeind blijven tijdens de EU-top die donderdag in Brussel van start is gegaan.

Balkenende zei dat kort voor aanvang van de bijeenkomst van de 27 Europese regeringsleiders. ”Het is noodzakelijk dat we vandaag resultaat boeken.”
De EU wil afspreken dat de uitstoot van C02 in 2020 met 20 procent is verminderd, onder meer door bedrijven te laten betalen voor emissierechten. Maar de Oost-Europese lidstaten liggen dwars. Zij zijn voor hun elektriciteit afhankelijk van zwaar vervuilende kolengestookte centrales en willen een clementere behandeling.
Over de vraag hoe het klimaatplan precies vorm krijgt, kan wat Balkenende betreft nog gepraat worden op de EU-top, zolang het einddoel maar ”volstrekt helder” is.
De Italiaanse premier Silvio Berlusconi dreigde bij binnenkomst met een veto als hij geen concessies krijgt. ”Zulke klimaatbesluiten passen niet in deze slechte economische tijd”, zei hij.
De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei ”zeer zware onderhandelingen” te verwachten. Ze had wel goede hoop op een resultaat. Duitsland wil als industrieland dat de EU de industrie ontziet bij de CO2-maatregelen.
De Franse president Nicolas Sarkozy zei dat de regeringsleiders echter geen andere keus hebben dan een akkoord te bereiken. ”Europa moet niet het spektakel tonen van zijn eigen verdeeldheid”.
De EU wil ’s werelds meest ambitieuze klimaatacties nemen. Een besluit donderdag of vrijdag moet de toon zetten voor de wereldwijde VN-klimaatconferenties in Poznan en eind volgend jaar in Kopenhagen.
De EU-top moet ook een besluit nnemen over een pakket maatregelen van 200 miljard euro om de noodlijdende economie weer aan het draaien te krijgen. De lidstaten moeten hiervan 170 miljard op tafel leggen, de rest komt uit EU-potjes.
Balkenende zei donderdag dat de lidstaten daarbij gebonden blijven aaan de financiële spelregels van de EU. Die schrijven voor dat ze een begrotingstekort van hooguit 3 procent mogen hebben. In deze uitzonderlijke crisistijd kunnen de afspraken iets soepeler worden gehanteerd, maar lidstaten die door de 3 procent schieten moeten wel aangeven hoe ze weer zo snel mogelijk onder die grens komen, waarschuwde de premier.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.