Home

Achtergrond

Bacterie verlamt en vernietigt tomatenplanten

Britse, Duitse en Zwitserse wetenschappers hebben ontdekt hoe de bacterie Pseudomonas syringae op slinkse wijze planten hun afweersysteem ontneemt.

De Pseudomonas syringae veroorzaakt bacterievlekkenziekte bij prei. De bacterie is echter ook voor tomatenplanten schadelijk.

De onderzoekers publiceren in het jongste nummer van Current Biology de manier waarop de bacterie inbreekt, zonder dat het alarm van de plant afgaat. De bacterie begint een eiwit in de plantencel te brengen, die van binnenuit het verdedigingsmechanisme van de plant afbreekt.

Als dat eenmaal gebeurd is, gaat de bacterie verder met haar werk aan de buitenkant van de cel. De bacterie kan grote schade aanbrengen in tomaten en andere planten. Onderzoeker John Mansfeld zegt dat met deze ontdekking gezocht kan worden naar nieuwe bestrijdingsmethoden voor de bacterievlekkenziekte.

Of registreer je om te kunnen reageren.