Home

Achtergrond 173 x bekeken

Azië herdenkt slachtoffers tsunami

In veel Aziatische landen zijn vandaag de slachtoffers van de tsunami herdacht, die vier jaar geleden ongeveer 220.000 levens eiste.

Onder meer in Indonesië, Sri Lanka en Thailand kwamen duizenden mensen bijeen voor emotionele ceremonies. In de kustplaats Meulaboh in Atjeh, de Sumatraanse provincie die door de zeebeving van 26 december 2004 zeer zwaar werd beschadigd, verzamelden veel mensen zich voor de herdenking. "De vierde gedenkdag van de tsunami is van grote betekenis, omdat hier op deze plek de wateren van de tsunami als eerste Atjeh binnendrongen'', zei het hoofd van de lokale regering Ramli Mansur tegen de menigte.

Op het eiland Sulawesi stond de herdenking in het teken van een grote rampenoefening in het geval van een tsunami. De oefening werd gadegeslagen door de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono, meldde staatspersbureau Antara.

In Sri Lanka, het land dat na Indonesië het meeste aantal slachtoffers telde, hielden mensen twee minuten stilte. Overal langs de kust werden religieuze diensten gehouden, waar honderden mensen op afkwamen. De overheid maakte bekend een waarschuwingssysteem voor tsunami's te gaan plaatsen om in de toekomst rampen te kunnen voorkomen. Zo'n systeem bestaat al in andere landen.

In Thailand, waar naast bewoners veel toeristen omkwamen door de tsunami, was een grote dienst in toeristenoord Phuket. Ongeveer duizend mensen kwamen bijeen en staken kaarsen aan. Deze werden in kokosnoten langs de kust geplaatst. Op andere locaties werden kransen gelegd en drijvende lantaarns is zee gelaten.

In de provincie Rampong werden 159 zeeschildpadden vrijgelaten. Ook werden evenzoveel bomen geplant. Het nummer representeert het aantal mensen dat slachtoffer is geworden van de tsunami in Rampong.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.