Home

Achtergrond 246 x bekeken

'Areaal tarwe krimpt wereldwijd'

Het tarweareaal krimpt wereldwijd met 1,6 procent.

Het adviesbureau International Grains Council (IGC) baseert dit op de oppervlakte die deze herfst is ingezaaid op het Noordelijk Halfrond.

In de EU is dit jaar 26,3 miljoen hectare tarwe geoogst. De IGC verwacht dat volgend jaar 25,9 miloen hectare tarwe in de EU wordt geoogst. Dat is een krimp van 1,5 procent. Het adviesbureau baseert zich op de zaadbestellingen die tot nu toe zijn gedaan.

De IGC noemt als oorzaak de lage prijzen. Bovendien zijn de teeltkosten gestegen. Daardoor telen akkerbouwers liever andere gewassen. Wereldwijd zal het tarweareaal volgend jaar uitkomen op 222 miljoen hectare. Dat is 1,6 procent minder dan dit jaar.

In de EU zal vooral in Spanje het tarweareaal krimpen. In de grootste Europese productielanden Frankijk en Duitsland zal het areaal ongeveer gelijk blijven.

In Rusland en Oekraine daalt het areaal fors. De IGC schrijft dat toe aan de recordoogsten van dit jaar. Daardoor zijn daar grote voorraden ontstaan. Dat drukt de prijzen ook voor de oogst van 2009.

Bovendien moeten telers in Oekraine als gevolg van de kredietcrisis een hoge rente betalen als ze hun tarweteelt gefinancierd willen krijgen. Dat is voor veel telers aanleiding om minder zaaizaad te bestellen.

In Kazachstan zie je het omgekeerde effect. Daar is dit jaar minder tarwe geoogst, maar wel van een goede kwaliteit. Dat wordt goed betaald want op de wereldmarkt is dit jaar een gebrek aan goede kwaliteit maaltarwe. Daar wordt juist meer tarwe verbouwd.

Australië gaat ook minder tarwe verbouwen. In Argentinië neemt het areaal juist toe. Maar de IGC vindt deze voorspelling voor het Zuidelijk Halfrond nu nog erg speculatief.

Of registreer je om te kunnen reageren.