Home

Achtergrond

Areaal moet kleiner

Het lijkt een gemakkelijk verhaal en een eenvoudige oplossing voor de grote problemen van dit moment in de akkerbouw: het aardappelareaal in Noordwest-Europa moet 10 procent krimpen om vraag en aanbod in evenwicht te brengen.

Dan pas kunnen aardappeltelers een redelijke prijs realiseren. Was getekend: de Nederlandse Akkerbouw Vakbond. Wie de cijfers op een rij zet, kan geen andere conclusie trekken dan dat telers wel moeten krimpen. Van de laatste 13 jaar is slechts 4 keer een prijs geboekt die telers tevreden stemde. Dat waren jaren waarin door (klimatologische) omstandigheden niet de gemiddelde 23 of 24 miljoen ton werd gerealiseerd in Nederland, Frankrijk, Duitsland, België en Engeland, maar zo’n 20 miljoen ton.

De organisatie trekt daarmee een gerechtvaardigde conclusie, maar moet spitsroeden lopen om die te uiten. Eigenlijk zegt de vakbond met zo veel woorden: telers, doe allemaal in uw eigen belang een stapje terug en beperk uw areaal. Een dergelijke oproep is echter niet toegestaan volgens de mededingingsregels, omdat de vrije markt daarmee zou worden verstoord. Daar kunnen die regels nooit voor bedoeld zijn. Het probleem is daarmee dat de terechte constatering geen zoden aan de dijk zet. Het blijft nu wat iedere teler voor zich met de cijfers doet. Daarbij moet niet de buurman leidend zijn, maar het gezond verstand.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.