Home

Achtergrond 182 x bekeken

Apparaten in standby fors energiezuiniger

Apparaten die standby staan, moeten fors minder stroom gebruiken. De Europese Commissie heeft dat vandaag besloten.

De standby-stand maakt het aanzetten van apparaten makkelijker, bijvoorbeeld met afstandsbediening. Alle apparaten in standby-stand in de Europese Unie verslinden samen 50 terrawatt aan stroom per jaar. De verplichte besparing in 2020 komt overeen met het gehele verbruik van Denemarken nu, meldde de Europese Commissie woensdag.

Brussel dwingt de fabrikanten zoals Philips ertoe het stroomverbruik met zo'n driekwart te verminderen. Nieuwe apparaten in 2010 mogen hooguit 1 of 2 Watt gebruiken in standby-stand. De limiet gaat omlaag naar 0,5 en 1 Watt in 2013.

Het besluit is onderdeel van een grotere actie om energiegebruik en CO2-uitstoot in de EU te beperken. Zo worden ook gloeilampen verboden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.