Home

Achtergrond

Antirookdokter Lenze Meinsma overleden

De antirookdokter Lenze Meinsma is vrijdag op 85-jarige leeftijd in Bolsward overleden.

De oud-Makkumer wordt gezien als icoon in de strijd tegen het roken. "Met zijn gedrevenheid heeft hij de gevolgen van roken en longkanker op de kaart gezet'', zei dinsdag een woordvoerster van KWF Kankerbestrijding. Meinsma werkte 25 jaar als directeur van deze stichting.

Meinsma begon na de oorlog aan zijn medicijnenstudie aan de universiteit in Groningen. Hij promoveerde op een proefschrift over de gezondheidsrisico's van roken. Tussen 1953 en 1978 stond hij als directeur aan het roer bij de KWF Kankerbestrijding en kreeg als antirookstrijder steeds meer gehoor bij het ministerie van Volksgezondheid. Na veel twijfel van vakgenoten en het ministerie kreeg hij uiteindelijk toch subsidies om antirookcampagnes te beginnen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.