Home

Achtergrond 387 x bekeken 1 reactie

'Akkerbouwers zaaien minder graan'

Akkerbouwers in Europa zaaien minder graan in. Dat komt door de lage graanprijzen.

De huidige prijzen zijn te laag om de kostprijs goed te maken. Dat stelt Copa-Cogeca, de Europese vereniging van boerenorganisaties en coöperaties. De Copa-Cogeca verwacht dat de EU dit seizoen bijna 307 miljoen ton graan heeft geoogst. Dat is bijna 20 procent meer dan vorig seizoen. Daardoor zijn de graanprijzen gedaald naar een veel lager niveau. Maar dat leidt niet tot veranderingen in de consumentenprijzen, stelt de vereniging.

De boeren hebben te maken met forse prijsstijgingen vooral van kunstmest, stelt de Copa-Cogeca. Dat legt een druk op de productiekosten en is nadelig voor de boereninkomens.

Voorzitter Paul Temple van de graantelerscommissie van Copa-Cogeca waarschuwt voor de gevolgen. "De marktprijzen dekken momenteel de kostprijs niet. Dat heeft tot gevolg dat telers het areaal verkleinen en ook de input voor de teelt verlagen. Dit verlaagt de opbrengsten en leidt tot een grotere kwetsbaarheid voor slechte teeltomstandigheden."

Temple stelt dat de graanvoorraden wereldwijd erg klein zijn. “Dit leidt tot sterke prijsschommelingen, terwijl de wereld juist nu behoefte heeft aan stabiele voedsdelprijzen en voedselzekerheid.”

Eén reactie

  • no-profile-image

    graanboer

    Ja, Paul Temple zorg jij dan dat de prijs voor de boeren voortaan boven de kostprijs ligt!!!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.