Home

Achtergrond 174 x bekeken

Ahtisaari ontvangt Nobelprijs voor Vrede

De Finse oud-president Martti Ahtisaari heeft vandaag in de Noorse hoofdstad Oslo de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst genomen.

Hij heeft volgens de jury "bijgedragen aan een vreedzamere wereld en aan broederschap tussen landen''.

Ahtisaari heeft in zijn lange carrière als diplomaat en politicus bemiddeld in onder meer Kosovo en de afvallige Indonesische provincie Atjeh. Zijn inspanningen leidden bovendien tot de onafhankelijkheid van Namibië.

In zijn aanvaardingstoespraak riep Ahtisaari de aankomende Amerikaanse president Barack Obama op zich in te zetten voor vrede in het Midden-Oosten. "Vrede is een kwestie van wil'', aldus de Fin.

De overige Nobelprijzen werden uitgereikt in de Zweedse hoofdstad Stockholm. De Franse schrijver Jean-Marie Gustave Le Clezio (Literatuur), Luc Montagnier, Françoise Barre-Sinoussie en Harald zur Hausen (Geneeskunde), Makoto Kobayashi en Toshihide Maskawa (Natuurkunde), Osamu Shimomura, Martin Chalfie en Roger Tsien (Scheikunde) en Paul Krugman (Economie) waren daarvoor uitgenodigd. Yoichiro Nambu (87), die ook de Nobelprijs voor Natuurkunde won, kon de ceremonie niet bijwonen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.