Home

Achtergrond

Ahmadinejad: Jezus zou zich tegen Westen keren

"Als Jezus Christus nog had geleefd, zou hij zich hebben uitgesproken tegen oorlogshitsers, bezetters en terroristen''.

Dat heeft de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad gisteren gezegd in een alternatieve kersttoespraak op de Britse commerciële omroep Channel 4. De uitspraak is een nauwelijks verhulde aanval op westerse regeringen, die zich tegen het islamitische bewind in Iran hebben gekeerd.

Elders in de rede sloeg Ahmadinejad een verzoenender toon aan. Hij feliciteerde "de volgelingen van Jezus Christus en de Britse bevolking'' met Kerstmis. Het kwaad in de wereld wordt volgens het staatshoofd veroorzaakt doordat landen zich tegenwoordig niet meer houden aan het woord van de profeten, zoals Jezus Christus.

De kerstrede van Ahmadinejad was op voorhand fel bekritiseerd. "De toespraak zal aanstoot geven en leiden tot verwondering, niet alleen hier, maar ook bij onze bondgenoten'', verklaarde een woordvoerster van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken. Een joodse politica van de regerende Labour-partij noemde Ahmadinejad "een gevaarlijke fanaat''.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.