Home

Achtergrond 174 x bekeken

Agrarisch inkomen in EU min 4,3 procent

Het reële inkomen per agrarisch ondernemer daalt dit jaar in de EU met gemiddeld 4,3 procent.

Nederlandse boeren bevinden zich in de achterhoede, met een daling van ruim 14 procent ten opzichte van 2007.Alleen de Belgen (min 25 procent) en enkele Oost-Europese lidstaten doen het nog slechter. Dat blijkt uit eerste schattingen van Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Commissie. Het gaat hierbij om de inkomsten uit agrarische activiteiten; aanvullend inkomen uit bezigheden buiten de sector is niet meegerekend.Eurostat heeft ook de daling ten opzichte van de inkomens in 2000 berekend. Zo bezien brengen de Nederlandse agrariërs het er zelfs het slechtst af, met een indexcijfer van 79,5 (het jaar 2000 = 100). Alleen de Grieken deden het vergelijkbaar slecht, met 79,6.De verschillen tussen de lidstaten zijn overigens groot. Met name in Oost-Europese landen als Roemenië en Bulgarije stegen de inkomsten per boer dit jaar met 20 tot 25 procent. Gemeten vanaf 2000 springen vooral de Baltische Staten eruit, met een indexcijfer van tussen de 250 en 300.Ook de verschillen per sector zijn groot. De prijzen voor oliezaden en fruit namen toe, waar die voor granen en aardappelen aanzienlijk daalden. De omzet in de meeste dierlijke sectoren steeg, vooral door hogere prijzen.De kosten van met name kunstmest (53 procent), energie (14 procent) en voer (11 procent) stegen dit jaar fors. Ook hier gaat het weer om gemiddelden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.