Home

Achtergrond

Aardappelen moeten weg voor de vorst

Akkerbouwers Frans en Ben Lacroix laden aardappelen uit een niet-vorstvrije opslagruimte.

Vader en zoon hebben moeite om hun aardappelen kwijt te raken. In de schuur waar normaal de machines opgeslagen staan, ligt nu nog 150 ton aan aardappelen. "We moeten ze snel kwijt", zegt Ben Lacroix. "Ze liggen niet vorstvrij. Ze blijven hoogstens nog een maand goed. De machines staan nu buiten, dat is ook niet goed." Maandag wordt weer opnieuw geladen. Lacroix verwacht de aardappelen wel op tijd kwijt te zijn. Foto Twan Wiermans

Van akkerbouwer Ate Oosterhof uit het Friese Engwirum mag het wel altijd december zijn. "Ik houd van het eindejaarsgevoel. En dan moet het ook zulk weer zijn. Een beetje mistig, alleen op de trekker met de vogels achter je en dan zien hoe mooi de ploeg haar werk doet." Oosterhof is nu grotendeels klaar. De grond waar hij vandaag aan het werk was, ligt net over de grens in de provincie Groningen. Foto Jan Bouwman

Vleeskoeien in de uiterwaarden van de Waal bij IJzendoorn worden bijgevoerd nu het gras niet meer groeit. Foto William Hoogteyling

Akkerbouwer Hein in ’t Hout in Veendam in Groningen klapt de gele mosterd en werkt het direct onder met de schijveneg. In ’t Hout gebruikt het liefst bladramenas als groenbemester. "Dat wortelt dieper dan gele mosterd. Maar ik kon niet voldoende zaad krijgen. Daarom is een deel ingezaaid met gele mosterd. Ik zaai een groenbemester na de tarwe voor de organische stof. Ik heb ook vleesvarkens. De mest draagt ook bij aan het organische stof-gehalte. Vooral de zetmeelaardappelen en de bieten profiteren hiervan." Foto Koos van der Spek

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.